Az MNB június végéig fizeti be az 50 milliárd forint osztalékot a költségvetésbe

Browse By

Fotó: Bielik István - Origo

Fotó: Bielik István – Origo

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe, az osztalékot legkésőbb június 30-ig fizeti be a jegybank a büdzsébe – közölte az MNB hétfőn. 

 

Emlékeztetnek arra, hogy az MNB Igazgatóságának áprilisi döntése értelmében a jegybank rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizet, melyet a 2015-ben elért kiemelkedő mértékű, közel 95 milliárd forintot kitevő nyereség tett lehetővé.

A jegybank eredménytartaléka – az osztalékfizetés mellett is – meghaladja a 100 milliárd forintot, amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat.

Rámutatnak: a jegybank a 2012 decemberében előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett már harmadik éve nyereséges, az MNB eredménye – a 2013-as és a 2014-es évek 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően – 2015-ben közel 95 milliárd forintot tett ki.

Az MNB eredményének kedvező alakulása döntően az alapkamat-csökkentési ciklushoz, illetve a jegybanki programokhoz (önfinanszírozási program, forintosítás) köthető. Az elmúlt évek nyereséges működése összességében lehetővé tette, hogy a költségvetés mentesüljön a veszteség megfizetésének terhe alól.

A közleményben kitérnek arra: a korábban nem tapasztalt mértékű nyereség felhasználásáról – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi vonatkozó törvény értelmében – az MNB igazgatósága április 27-én döntött.

Az igazgatóság az eredmény felhasználásáról szóló döntésnél figyelembe vette a jövő évek várható eredményeit, illetve potenciális kockázatait, és úgy határozta meg az eredménytartalékba kerülő összeget, hogy a saját tőke ezekre a kockázatokra elegendő fedezetet nyújtson.

A igazgatóság a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, ami lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre.

Az MNB – a mostani osztalékfizetést megelőzően – utoljára 2002-ben fizetett a költségvetés számára osztalékot. A 2015-ben elért eredmény mellett az idei, 50 milliárd forint osztalékfizetés is rekordmértékű, mivel meghaladja a rendszerváltás óta az MNB által fizetett osztalékok mértékét.

Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság a GDP 0,15 százalékával csökkenhet. Az osztalékfizetés mellett az eredménytartalék is jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó mértékű, hasonló nagyságrendű tartalékokkal szintén nem rendelkezett korábban még a jegybank – olvasható az MNB közleményében.

MTI

 

check this out getautoinsurancesquotes.com