Befejeződött a Cegléd utca 6. alatti háziorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése

Browse By

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának részeként 11 egészségügyi alapellátásnak helyet adó ingatlan felújítását végzi el, az egészségügyi alapellátás javítására a város 800 millió forintot költ.

Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Debrecenben 83 háziorvosi, 42 házi gyermekorvosi és 49 fogorvosi területi ellátási kötelezettséggel működő körzetben és 62 területi védőnői körzetben érhető el az egészségügyi alapellátás. Az összesen 236 körzetből 64 egészségügyi körzet ellátásának fejlesztését kívánja az önkormányzat megvalósítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtandó pályázatokból.

Az Új Főnix Terv célja, hogy egyaránt koncentrál a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztésekre.

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programja részeként most elkészült Cegléd utca 6. alatti, teljesen felújított háziorvosi rendelő is Debrecenben. Az önkormányzati tulajdonú, 127 négyzetméter alapterületű ingatlanban négy felnőtt háziorvosi körzet működik. Az általuk ellátott lakosok száma 2016-ban összesen 5699 fő, a praxisokba bejelentkezettek száma 4944 fő volt. A napi betegforgalom praxisonként átlagosan 50 fő.

Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

A TOP-6.6.1-15-DE1-2016-00009 azonosító számú „A Cegléd u. 6. szám alatti háziorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű projekt átfogó célja a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése volt, ezáltal biztosítva a fejlesztéssel érintett háziorvosi körzetekben minden lakos számára a hozzáférést a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező, korszerű eszközökkel felszerelt egészségügyi intézmény közszolgáltatásaihoz. A projektben érintett épület felújításával, az eszközpark fejlesztésével, a teljes mértékű akadálymentesítéssel lehetővé vált a munkafeltételek javítása, ezáltal a minőségi ellátás biztosítása, megvalósulhatott az alapellátási szolgálatok „szolgáltatói szerepének” megerősítése.

A kivitelezés összes költsége 35 millió forint – ebből több mint 8 millió forint önerő – volt. A beruházás keretében eszközök, berendezések (vizsgálóágy, gyógyszerszekrény, íróasztal, székek, betegszékek, kartonszekrény, hűtőszekrény, fogas, vizsgáló lámpa) beszerzésére is sor került közel 3 millió forint értékben.

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának részeként a 800 millió forintból megújuló 11, fejlesztéssel érintett egészségügyi alapellátásnak helyet adó ingatlan az alábbi:

  • Híd u. 14. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
  • Bajcsy-Zsilinszky u. 32. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
  • Füredi u. 42. sz. alatti háziorvosi, fogorvosi rendelő,
  • Szentgyörgyfalvi u. 7. szám alatti házi gyermekorvosi, fogorvosi rendelő,
  • Cegléd u. 6. sz. alatti háziorvosi rendelő, (most készült el)
  • Apafi u. 30. sz. alatti háziorvosi rendelő,
  • Jánosi u. 14. sz. alatti háziorvosi rendelő,
  • Szabó Pál u. 61-63. sz. alatti háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
  • Víztorony u. 11. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
  • Böszörményi út 136. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó.

A Nagysándor-telepi háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó másik épületben, a Pósa u. 1. alatt kap helyet.

Zajlik a felújítás a Híd utcai, a Víztorony utcai és a Szentgyörgyfalvi utcai rendelőkben. Az Apafi utcai rendelő felújítása befejeződött, átadása megtörtént.

A debreceni önkormányzat emellett saját forrásból felújította a Kassai út 117. alatti háziorvosi rendelőt is 18 millió forintból.