Befejeződött a Kassai út 117. szám alatti háziorvosi rendelő teljes felújítása

Browse By

Az Új Főnix Terv Gondoskodó Város programjának részeként befejeződött a Kassai út 117. szám alatti háziorvosi rendelő teljes felújítása. A korszerűsítés 2017. március 1-jén kezdődött és májusban ért véget. A rendelőben dolgozó háziorvos visszaköltözött, így már a megszépült környezetben várja a betegeket.

A munkálatok keretében megtörtént a nyílászárók cseréje, a rendelő bejáratának és vizesblokkjának akadálymentesítése, a teljes elektromos rendszer felújítása, az eddiginél korszerűbb és gazdaságosabb fűtési rendszer kialakítása, a  burkolatok cseréje, valamint a teljes festés-mázolás. A kivitelezés bruttó értéke közel 18 millió forint, amit az önkormányzat teljes mértékben saját forrásból finanszírozott. További 11 orvosi rendelő felújítását pályázati forrásból finanszírozza a debreceni önkormányzat.

Debrecenben 83 háziorvosi, 42 házi gyermekorvosi és 49 fogorvosi területi ellátási kötelezettséggel működő körzetben és 62 területi védőnői körzetben érhető el az egészségügyi alapellátás. Az összesen 236 körzetből 64 egészségügyi körzet ellátásának fejlesztését hajtja végre 2017-ben Debrecen önkormányzata. Ez pályázati forrásból nyert összesen 800 millió forintos keretösszeg felhasználásával, az Új Főnix Terv keretében, összesen 11, az egészségügyi alapellátásnak helyet adó önkormányzati tulajdonú ingatlan teljes körű felújításával valósul meg.

Széles Diána alpolgármester a rendelő felújítását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a remények szerint ez a háziorvosi körzet is része lesz annak az úgynevezett praxisközösségnek, amelyben a páciensek plusz egészségügyi szűrővizsgálatokat, egészségmegőrzési, egészségfejlesztési, életmód-tanácsadási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek majd, aminek eredményeképpen az elvárások szerint a kezelések még hatékonyabbak lehetnek, illetve tehermentesíthetik a szakrendeléseket. A praxisközösség létrehozáshoz európai uniós forrásra lehet pályázni. A pályázat készítéséhez már hozzá is láttak. Sikeres pályamunka esetén a praxisközösség 2018-tól kezdheti majd meg a működését.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(dr. Kothalawala D. Saman háziorvos és dr. Széles Diána alpolgármester)

A fejlesztéssel érintett ingatlanok az alábbiak: Híd utca 14., Bajcsy-Zsilinszky utca 32., Füredi út 42., Szentgyörgyfalvi utca 7., Cegléd utca 6., Apafi utca 30., Jánosi utca 14., Szabó Pál utca 61-63., Víztorony utca 11., Böszörményi út 136. A nagysándor-telepi háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó a Pósa utca 1. alatt kap helyet.

Jelenleg a Cegléd, az Apafi és a Híd utcai rendelők felújítása zajlik, hamarosan pedig a Víztorony utcai épület korszerűsítése is megindul.

A remények szerint a Kassai út 117. alatt működő háziorvosi körzet is része lesz annak az úgynevezett praxisközösségnek, melynek keretében a közösséget alkotó körzetekben plusz egészségügyi szűrővizsgálatokat, egészségmegőrzési, egészségfejlesztési, életmód-tanácsadási szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a páciensek. A cél ezzel a népesség egészségének minél hatékonyabb, minél tovább tartó megőrzése, a betegközeli ellátás erősítése, tehermentesítve ezzel a szakrendeléseket.  A praxisközösség létrehozáshoz európai uniós forrásra lehet pályázni. A pályázat készítése jelenleg folyamatban van. Sikeres pályamunka esetén a praxisközösség 2018-tól kezdheti meg működését.

 

Fotó: DMJV Önkormányzat