A Civil Fórum egyetért a város vezetésével a beruházásösztönzési támogatás szükségessége terén

Browse By

Gondola Zsolt, a Civil Fórum önkormányzati képviselője azt mondta sajtótájékoztatóján, ellenzéki pártját meggyőzte a város vezetése arról, hogy a beruházásösztönző programjuk konkrét és létrehozása indokolt Debrecen számára a munkaerőpiaci versenyhelyzet miatt.

A legutóbbi közgyűlésen napirendi ponton volt, és a képviselőtestület meg is szavazta a vállalkozás-, beruházás ösztönzési, illetve a munkahelyteremtés támogatásról szóló rendeletet. Ennek lényege, hogy egy önálló pénzalapot hoz létre a város a költségvetésén belül azzal a céllal, hogy a munkahelyteremtő nagy beruházásokat helyi ösztönző rendszeren keresztül pénzjuttatással támogassa, hogy több beruházás jöjjön Debrecenbe.

“Támogattuk és meggyőztek minket arról, hogy ennek van létjogosultsága. Debrecen jelenlegi helyzetében a legnagyobb kihívás az, hogy mennyire tudja megtartani a munkahelyeket. Elfogadtuk azt az elemzést, amit bemutatott az egyeztetések előtt a város vezetése, miszerint különböző versenyző régiók vannak ma Magyarországon, illetve Debrecen helyzeténél fogva a határon túli régiókra is figyelni kell. Debrecenből el tudják vinni a magasan kvalifikált munkaerőt, ezért létkérdés, hogy az egyetemet végzett, kvalifikált munkaerőt itt tudják tartani. ” – jelentette ki a Civil Fórum képviselője.

A Civil Fórum elfogadja a város vezetése által képviselt álláspontot, hogy semmiképp ne maradjon le Debrecen a régió a versenyben és próbálja meg a munkaerő támogatását, a munkahelyek teremtését saját erőből is fenntartani. A fideszes városvezetéshez hasonlóan ők is bíznak abban, hogy a magasan képzett munkaerő, amely egyben persze fogyasztói rétegnek is minősül, itt marad Debrecenben.

Abban is egyetértés áll a városvezetés és az ellenzéki képviselő között, hogy mivel a támogatások juttatása esetében közpénzről van szó, ezért az ellenőrzésnek mindenképpen szigorúnak kell lennie, illetve fontos, hogy a helyi kis- és középvállalkozásokat támogassák és ösztönözzék anyagi, illetve egyéb lehetséges módokon.