Debrecen lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Browse By

Három nappal azután, hogy a kiírás megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, 2017. február 23-án Papp László polgármester hivatalosan is bejelentette, hogy Debrecen pályázik az Európa kulturális fővárosa 2023 címre. A bejelentés napja sem véletlen: február 23., azaz 02.23., a cél pedig 2023.

Papp László polgármester abban az intézményben jelentette be az indulást, amely zászlóshajója lesz a debreceni pályázatnak. A MODEM megépítését ugyanis a legutóbbi kiírásban vállalta a város. 2010-ben ugyan Pécs lett a kiválasztott, de Debrecen így is teljesítette akkori vállalásait. A MODEM mellett többek között megépült a Kölcsey Központ és megújult a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is. 2023-ra pedig kívül-belül megújul a Csokonai Színház, befejezik a Latinovits Színház belső kialakítását és egy komolyzenei koncertterem is épülhet.

modem-kulturalis-fovaros_22

A bejelentés előtt közös nyilatkozatot írt alá a városi közgyűlésben képviselettel rendelkező összes szervezet delegáltja

Jelen volt az eseményen a közgyűlés képviselő-testületének jelentős többségét adó Fidesz-KDNP frakció nevében Balázs Ákos frakcióvezető, illetve a Jobbik, az MSZP, a DK, az Együtt, az LMP és a Civil Fórum Debrecen önkormányzati képviselői.  A nyilatkozatban rögzítették, hogy mindegyik politikai szervezet képviselője elkötelezett a pályázat sikere mellett. Debreceniként, a város ügyeivel foglalkozva mindannyian fontosnak tartják, hogy a város elnyerje ezt a neves elismerést. A képviselők közös nyilatkozattételének alapja tehát a Debrecen iránti elkötelezettségük, amely úgy tűnik felülírja a pártpolitizálást. A konszenzus megszületése előtt több alkalommal egyeztettek egymás között a pártok. A nemes cél érdekében létrejött összefogás szokatlan, sőt példaértékű a felek részéről. Az Európa Kulturális Fővárosa kiírásban 2018-ban hoznak döntést, akkor derül majd ki, hogy egy brit város mellett a hajdú-bihari megyeszékhely viselheti-e majd a címet.

Debrecen vonzza a kultúrát, ezért készen áll arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen 2023-ban – hangsúlyozta Papp László polgármester.

A bejelentés után Gulyás Gábor, a program főtanácsadója bemutatta a pályázat logóját, amelyet a zsűri 98 pályázó több mint 100 alkotása közül választott ki.

A MODEM-ben felállítottak egy „időgépet” is, amelyben egy kamera segítségével bárki üzenhet a 2023-as Debrecennek. Az időgépet több helyen, például kulturális események helyszínén állítják majd fel, hogy minél többen tudják elküldeni üzeneteiket. A legjobbakból kisfilm készül.

check this out getautoinsurancesquotes.com