Diplomáciai és gazdasági témákról folytatott kétoldalú tárgyalásokat Szijjártó Péter

Browse By

Diplomáciai és gazdasági témák szerepeltek az ENSZ-közgyűlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú tárgyalásain kedden.

A miniszter kilenc kétoldalú találkozón vett részt, ezek közül négy tárgyalást afrikai országok külügyminisztereivel folytatott, az Afrikához fűződő gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

New York, 2016. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: KKM

New York, 2016. szeptember 21.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án.
MTI Fotó: KKM

“Egyetértés van abban, hogy Afrika a jövő, s Magyarországnak érdeke, hogy kiaknázza az afrikai fejlődésben rejlő előnyöket” – tájékoztatta az MTI-t a miniszter. Elmondta: tárgyalt Ramtán Ramamra algériai, Hemaisz Dzsinaui tunéziai és Ibrahim Ahmed Abd al-Aziz Ghandur szudáni külügyminiszterrel, valamint a Zöld-foki szigetek diplomáciájának irányítójával, Luís Filipe Tavaresszel. Valamennyi tárcavezetővel megállapodott abban, hogy országaik támogatják Magyarország jelöltségét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. A választásra októberben kerül sor.

New York, 2016. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ibrahim Ahmed Abd al-Aziz Ghandur szudáni külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: KKM

New York, 2016. szeptember 21.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ibrahim Ahmed Abd al-Aziz Ghandur szudáni külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án.
MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter hangsúlyozta: “mivel Magyarország akkor tud sikeres lenni, ha az Európai Unió keretein belül tevékenykedik, ezért szorgalmazzuk az EU-Algériai Társulási Tanácsot és az Európai Unió-Tunézia közti stratégiai partnerség fejlesztését, továbbá új uniós fejlesztési forrás összeállítását Szudán számára”.

A magyar diplomácia irányítója guatemalai kollégájával, Carlos Raúl Morales Moscosóval a külügyminisztériumok közötti konzultációról szóló megállapodást írt alá, továbbá megállapodás született guatemalai ösztöndíjasok magyarországi fogadásáról. Szijjártó Péter arról tájékoztatott: Magyarország az Európai Unió és a latin-amerikai térség közötti együttműködés további fejlesztését szorgalmazza. Hozzátette: Guatemala szintén támogatja, hogy hazánkat megválasszák az Emberi Jogi Tanács tagjává.

Enver Hoxhaj koszovói külügyminisztert találkozójukon Szijjártó Péter biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is a Nyugat-Balkán európai integrációjának híve, s támogatja Koszovó vízummentességének megadását.

New York, 2016. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: KKM

New York, 2016. szeptember 21.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án.
MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter elmondta: a Perfecto Yasay Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain megerősítették a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amelyet jövő januárban írnak alá, Magyarország manilai nagykövetségének megnyitása alkalmából. “Magyarország és a Fülöp-szigetek kereskedelmi forgalma meghaladja a 200 millió dollárt, ezért azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió kössön szabadkereskedelmi megállapodást a Fülöp-szigetekkel” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kedden a kétoldalú tárgyalások keretében sor került még eszmecserére Amos Hochsteinnel, aki a nemzetközi energiaügyekért felelős amerikai különleges tanácsadó, és Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával.

A Jaglanddal tartott találkozón – Szijjártó Péter beszámolója szerint – eszmét cseréltek a menekültválságról, amivel kapcsolatban a miniszter a többi között elmondta a norvég születésű politikusnak: a magyar emberektől senki sem veheti el azt a demokratikus jogot, hogy maguk döntsenek az ország jövőjének legfontosabb kérdéseiben.

New York, 2016. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Amos Hochstein nemzetközi energiaügyekért felelõs amerikai különleges tanácsadó kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: KKM

New York, 2016. szeptember 21.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen az ENSZ-közgyûlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Amos Hochstein nemzetközi energiaügyekért felelõs amerikai különleges tanácsadó kétoldalú tárgyalása 2016. szeptember 20-án.
MTI Fotó: KKM

A Hochsteinnel folytatott megbeszélésen Szijjártó Péter kérte, hogy az Egyesült Államok segítse a közép-európai energiabiztonság megvalósítását, elsősorban olyan beruházások – például a magyar-horvát és a magyar-román “konnektorok” – létesítésének szorgalmazásával, amelyek ezt a biztonságot lehetővé teszik.

MTI

check this out getautoinsurancesquotes.com