Egy új iparág jelenhet meg Debrecenben

Browse By

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Brazíliában a napokban Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az Embraer brazil repülőgépgyártó helyszínt keres Kelet-Közép-Európában, a magyar delegáció pedig ismét kiajánlotta Debrecent, hogy itt hozzák létre javítóbázisukat.

Az Empresa az egy év alatt gyártott repülőgépek száma alapján a Boeing és az Airbus után a harmadik legnagyobb repülőgépgyártó a világon (bár ezért a címért nagy versenyt folytat a kanadai Bombardierrel). Civil, katonai és vállalati gépeket egyaránt gyártanak, az árbevételük éves szinten 6 milliárd dollár (1700 milliárd forint) körül mozog, világszerte húszezer alkalmazottjuk van.

Európai légitársaságok – többek között a LOT, az Air France, az Alitalia és a Finnair – közel százhúsz Embraer-gépet közlekedtetnek a térségben, azaz lenne mit javítani a debreceni bázison.

„A repülőgép-karbantartó Lufthansa Technik tavaly decemberben nyitotta meg debreceni bázisát, az Embraerrel a repülőgép-javítás iparága is megjelenhetne Debrecenben” – mondta a debreceni repteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója, Herdon István a Dehirnek. „Ez egy nagyon magas hozzáadott értékű tevékenység, komoly mérnöki munka szükséges hozzá, és hosszú minőségbiztosítási folyamat. Úgy vélem, az Embraer érkezése nem csupán a reptér, hanem a város fejlődése szempontjából is jelentős lenne. A fiatal, jól képzett munkaerőnek perspektivikus életpályát kínál a repülőgép-javítás” – tette hozzá a cégvezető.

Herdon István elmondta, stratégiai céljuk, hogy egyre több, a repüléshez kapcsolódó iparág jelenjen meg debreceni légikikötőben (ezekre már példa a cargo bázis, a Lufthansa Technik bázisa és a Pharma-Flight Központ), ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a lehetséges befektetőkkel.

 

 

Forrás

check this out getautoinsurancesquotes.com