Együttműködési megállapodás két nagy egyetem és a város között

Browse By

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Debrecen önkormányzata, a Debreceni Egyetem, illetve a Mohaly-Nagy Művészeti Egyetem. A felek összefognak, hogy segítsék városunkat az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra való felkészülésben, emellett a két nagy egyetem között tudományos összefogás is megvalósul majd.

Debrecen városa a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért szállt versenybe. A debreceni pályázat előkészítését a mai napon született megállapodásnak köszönhetően két nagy felsőoktatási intézmény, a Debreceni Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösen fogja segíteni. Az erről szóló megállapodást írta alá ma Papp László, Debrecen polgármestere, Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese és Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

Papp László polgármester az aláíráson azt mondta, az önkormányzat és a két egyetem hosszútávú stratégiai együttműködésre törekszik. Az összefogást az Európa Kulturális Fővárosa pályázat ihlette, emellett tervben van egy debreceni nemzetközi iskola létrehozásával kapcsolatos fejlesztési program kidolgozása is. Papp László szerint a MOME az ország egyik legprogresszívebb egyeteme, amelytől sokat tanulhatunk, az együttműködés pedig vélhetően minden szempontból sikeres és előremozdító lesz a felek számára. Polgármester Úr hozzátette, hogy reményei szerint Debrecen ebben az együttműködésben katalizátor szerepet fog ellátni.

dmjv-mome-egyetem_20(Papp László polgármester a mai sajtótájékoztatón)

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora elmondta, az elmúlt években folyamtosan keresték a konstruktív kapcsolatok kiépítésének lehetőségét és örülnek, hogy együttműködhetnek Debrecennel, amely egy dinamikusan fejlődő város. Ez lesz az egyik legjelentősebb megállapodásuk az országban. Ennek ad egy plusz lehetőséget, plusz jelentőséget a kulturális főváros program kidolgozása. Biztos abban, hogy egy olyan programot fognak a felek közösen létrehozni, amely nem csak a versenyben segíti a várost, hanem abban is, hogy Európában még értékelhetőbb,  még fejlettebb és jelentősebb legyen Debrecen. – mondta.
A rektor kiemelte, hogy a gazdaság, az üzleti élet, a technológia és a kreativitás együttesen képesek arra, hogy egy fenntartható világot teremtsenek.  A MOME szeretné a design kultúrát megismertetni, mint tudományt.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese kijelentette, hogy a város és a Debreceni Egyetem között igencsak szoros szimbiózis alakult ki. Úgy véli, a kulturális főváros pályázat igényli a minél szélesebb összefogást. A Debreceni Egyetemnek sajátos igénye is van erre az együttműködésre, hiszen rengeteg beruházása, fejlesztési elképzelése van az egyetemnek, és hogyha új típusú megközelítéssel tudják majd összekovácsolni a design-t, a megjelenést, akkor az a várost is szépíteni fogja, értékesebbé fogja tenni.
A Debreceni Egyetem ugyan a legszélesebb palettájú a képzések vonatkozása tekintetében, de a művészeti képzéseinkben csak a zeneművészet szerepel jelentős mértékben. A rektorhelyettes azt mondta, hogy az egyetem szeretne megújulni és bővülni e téren. Ezt lépésről lépésre lehet megtenni, ebben kérnék is a MOME és annak rektorának segítségét. Abban bíznak, hogy a két egyetem között hasonlóan szoros együttműködés jöhet létre, mint Debrecen város önkormányzatával.

check this out getautoinsurancesquotes.com