Felszámolták a veszélyes hulladék lerakatokat

Browse By

Teljesen kiürítették a Balmazújváros-Lászlóházán és a debreceni Határ úton lévő veszélyes hulladék lerakót jelentette be Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.

A maradéktalanul lecsupaszított lászlóházi – immár egykori – veszélyes hulladék tároló telepet mutatták be a kormányhivatal képviselői. A keddi sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogyan ártalmatlanították a közel kétezer tonnányi anyagot, s hogy a debreceni, Határ úti telephelyen lévő hulladékot a kijelölt határidőre, megfelelő minőségben és a tervezett költségnél valamivel kevesebből el is végezték.

l8-2

haon.hu / Matey István

-Igazi békebeli, rendszerváltáskori történet a lászlóházi lerakóé – idézte fel Rácz Róbert, a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal kormány megbízottja. Mint elmondta, mikor létrehozták szabályosan működött, majd a szigorított előírások miatt, már nem tudta jogszerűen ellátni a feladatát. A közösségnek kellett tehát meghozni a döntést, miszerint fel kell számolni a két telepet. Így a munkálatokra a kormány egyedi határozattal 400 millió forintos keretösszeget biztosított.

l8

haon.hu / Matey István

35 anyagcsoportba soroltuk a hulladékot, melynek nagy része, mintegy 1000 tonna szerves oldószereket tartalmazó festék, lakk volt. Mosószer, lúg, halogéntartalmú anyagok, illetve az ezekkel érintkező csomagolók szintén jelentős mennyiségben voltak itt. A Határ úti telepről 673 tonna, 50 fajta anyagot szállítottak el, főként oldószereket, olajjal szennyezett felitató anyagokat, informatikai hulladékot, festékpatronokat – részletezte a főosztályvezető.

A hulladékok elszállítása mellett nagy hangsúlyt fektettek a környezet megvizsgálására is, hogy a telep melletti nemzeti parkra ne jelentsen veszélyt:

– A hulladékot csomagoltuk és válogattuk, majd elszállítottuk, ez azonban csak a feladat első része volt. Az épületet és a környezetét, elsősorban a talajt és a talajvizet is megvizsgáltuk, ahol szükséges volt, kitisztítottuk, ahogyan a kármentő árkot és medencét is –mondta el Bozsik Attila, a „Kristály 99” Kft. vezetője.

Lászlóháza, 1893 tonna hulladék

  • 60 % – lerakóba került
  • 25 % – elégették
  • 15 % – egyéb módon ártalmatlanították

Határ úti telep, 673 tonna hulladék

  • 40 % – lerakóba került35
  • 35 % – elégették
  • 25 % – egyéb módon ártalmatlanították

Forrás