Időseket használtak ki, elkapták őket

Browse By

A rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be nyomozást az ellen a három kaposvári gyanúsítottal szemben, akik a megalapozott gyanú szerint nyolc idős sértettet fosztottak ki Debrecenben.

Fotó: Police.hu

Fotó: Police.hu

A Debreceni Rendőrkapitányság Életvédelmi Alosztálya P. Ferenccel és F. Richárddal szemben bűnszövetségben elkövetett rablás bűntett és kifosztás bűntett, míg H. Györggyel szemben kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást.
A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2015. március 24-én egy idős debreceni férfinak felajánlották, hogy felviszik az emeleti lakásába a bevásárlószatyrokat, majd azt állították, hogy ők a nyugdíjfolyósító intézet munkatársai és pénzt hoztak neki. A bácsi beengedte a lakásába az ismeretleneket, azonban a feleségének gyanúsak lettek és segítségért kiáltott. Az elkövetők ekkor az idős nőt erőszakkal bevitték a konyhába, majd a lakásban talált több százezer forintot magukhoz vették és elmenekültek. A férfiak 2015. március 27-én Debrecen, Egyetem sugárúton vízvezeték szerelőnek adták ki magukat, így jutottak be egy 81 éves néni lakásába, ahol még szerelési munkát is színleltek, hogy eltereljék a sértett figyelmét és eltulajdonították készpénzét.
A nyomozók az eljárás során megállapították, hogy a gyanúsítottak 2014. június 3-tól 2015. június 10-ig összesen nyolc, idős, debreceni sértett lakásába mentek be különböző ürüggyel. A férfiak két esetben egy áramszolgáltató cég munkatársainak adták ki magukat, és azt mondták a 70 éves és 82 éves áldozatoknak, hogy a vezetéket kell ellenőrizniük és ki kell cserélniük a lakásban a villanyórát. Az elkövetők az egyik idős sértettnek az állították, hogy unokájának barátai és a tartozásukat akarják megadni. A gyanúsítottak kifigyelték, hogy a sértett hol tartja a pénzét, ezt követően a figyelmét elterelték és a készpénzt ellopták.
A nyomozók széleskörű adatgyűjtést követően azonosították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható H. Györgyöt és F. Richárdot, akiket 2015. június 16-án, Kaposváron elfogtak és a Debreceni Rendőrkapitányságra előállítottak, ahol kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozóhatóság előterjesztést tett F. Richárd előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2015. június 16-án elrendelt, társa az eljárás során szabadlábon védekezhetett.
A rendőrök a gyanúsítottak társát a 39 éves P. Ferencet 2015. október 6-án szintén kaposvári otthonában fogták el és állították elő a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol a kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, amit 2015. október 8-án a Debreceni Járásbíróság elrendelt.
A rendőrség a kaposvári férfiakkal szemben folytatott nyomozást a napokban befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes járási ügyészségnek.

Police.hu