A kormány benyújtotta a munkából élők költségvetését

Browse By

A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, amely azok számára kínál több esélyt, akik munkából tartják el magukat és családjukat – jelentette ki Varga Mihály a törvényjavaslat ünnepélyes benyújtásakor. Kiemelte: a kormány újabb intézkedéseket tesz a teljes foglalkoztatottság irányába, a családok további támogatására, valamint az ország biztonságának megerősítésére.

Továbbra is a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, hogy a családok, a vállalkozások, valamint minden érintett immár harmadik esztendeje fél évvel korábban láthatja a következő évre tervezett intézkedéseket és azok hatásait.

Mivel az elkövetkezendő időszakban a magyar gazdaság növekedési képességének megerősítésére kell koncentrálnunk, így az ehhez kapcsolódó intézkedések kerülnek a középpontba – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

A célzott áfa-csökkentési intézkedések jegyében újabb körben 5%-ra csökken az éttermi étkeztetésre és az internetezésre vonatkozó áfa-kulcs, amely szintén 5% lesz a hal esetében. Mindez jelentős támogatást jelent minden magyar családnak, valamint javítja a hazai termelők versenyképességét, elősegítve egyúttal a fogyasztás bővülését. Jövőre megmarad Európa egyik legalacsonyabb, 15%-os személyi jövedelemadó kulcsa is.

A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak szerint 2018-tól a minimálbér további 8%-kal, míg a szakmunkás minimálbér újabb 12%-kal nő majd (párhuzamosan a munkáltatót terhelő adó 2 százalékpontos csökkenésével).

Januártól összességében havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, míg az otthonteremtési programra az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán a költségvetés. A közszolgálati dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését jelzik a folytatódó életpálya- és bérrendezési programok. A vállalkozókat érintően marad 9% a társasági adó mértéke, továbbá a kisvállalati adó 13%-ra csökken – ismertette Varga Mihály.

A költségvetés jövőre 4,3%-os gazdasági növekedéssel, 2,4%-os államháztartási hiánnyal, valamint 3%-os inflációval, míg a GDP-arányos államadósság további csökkenésével számol. A nyugdíjak emelése a tervezett infláció mértékét fogja követni, a szabályozásnak köszönhetően azonban semmiképpen sem járhatnak rosszabbul a nyugdíjasok.

A 2018-as büdzsé a már megszokott új szerkezetben készült, tehát az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, ahol az állam működése tekintetében nincs tervezett hiány. A kormány célja most is az volt, hogy lehetőleg minden szakpolitikai terület, illetve ágazat több forrást kapjon, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően oktatásra 81 milliárddal; egészségügyre 102 milliárddal; nyugdíjakra, családtámogatására, szociális területre 287 milliárddal többet szán a költségvetés. Ezek mellett a rendvédelem és a közbiztonság megerősítése 83 milliárddal, míg a gazdaságfejlesztés 205 milliárddal több forrásban részesül.

A költségvetés a korábban már megszokott, konzervatív módon készült, így az előre nem várt kockázatok kivédésére több mint 200 milliárd forintos tartalék szolgál majd – hangsúlyozta a szakminiszter.