A kormány közel 9 milliárd forinttal támogatja a város két fontos beruházását

Browse By

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és Papp László polgármester jelentették be a hírt pénteki közös sajtótájékoztatójukon. A Csokonai Színház felújítását 6,3 milliárd forinttal, míg a debreceni nemzetközi iskola létrehozását 2,5 milliárd forinttal támogatja majd a kormány. 

Kósa Lajos kijelentette, hogy a debreceni önkormányzat által előterjesztett tervek lényegében változtatások nélkül meg is feleltek a követelményeknek, csupán apróbb részletek terén kellett egyeztetni. A nemzetközi iskola esetében például a kormány elfogadta, hogy az iskolának az önkormányzat által alapított DENOK nevű intézmény legyen az üzemeltetője, de azzal a feltétellel, hogy a Debreceni Egyetem is gyakorolhasson bizonyos részben tulajdonosi jogkört, illetve az részt vehessen az üzemeltetésben is. A Csokonai Színház felújításának ötletét mindenki egyöntetűen támogatta, hiszen nyilvánvaló, hogy a színház megérett a teljes felújításra.

Papp László arról tájékoztatott beszéde elején, hogy a Modern Városok Program és az Új Főnix Terv végrehajtása egyaránt jó ötemben haladnak, az eredeti terveknek megfelelően.  Kihangsúlyozta, hogy az Új Főnix tervnek a Csokonai Színház felújítása és a nemzetközi iskola alapítása is kiemelt projektje, hiszen mindkettőnek meghatározó jelentősége van a maga területén. A színház ráadásul az egyik kulcstényezője a 2023-ra megpályázott Európa Kulturális Fővárosa címnek.

A Csokonai Nemzeti Színház felújítására 6,3 milliárd forint forrást biztosítanak.  Ebből az összegből fog megvalósulni a színház műszaki és technikai fejlesztése, az épület csatorna és vízvezeték hálózatának fejlesztése, valamint átfogó külső és belső felújításra is sor kerül. Megújul a teljes külső homlokzat, kicserélik a nyílászárókat és a tetőszerkezet is megújul. Kicserélik a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot és a nézőteret is teljesen felújítják a színpadtechnikával együtt. Papp László úgy véli, hogy a kormány döntésének köszönhetően a program tervezési szinten még az idén el is indulhat.

Papp László elmondta azt is, hogy a 2,5 Mrd forint támogatással létrejövő nemzetközi iskola Pallagon, öthektáros területen, a városrész szélén lesz elhelyezve. Egy erdőszéli, ideális, nyugodt környezetben, ahol minden lehetőség biztosított lesz a további fejlesztésekhez.
Azt szeretnék, ha 2019 szeptemberére meg is tudná nyitni kapuit az intézmény, amely 500 diák számára biztosítana oktatást.  Ennek nagyon fontos feltétele volt, hogy az ehhez szükséges forrás ebben az évben rendelkezésre álljon. Az iskola a nemzetközi érettségi program keretében képzi majd a diákokat. Polgármester úr véleménye szerint óriási stratégiai előnyre tesz szert ezzel a városunk, hiszen a többi hasonló intézmény közül egyik sem rendelkezik majd a debreceni iskolán kívül azzal a sajátossággal, hogy a magyar tanügyi jogszabályoknak megfelelő képzést vigyen. Ez azt jeletni, hogy aki itt érettségizik az egyrészt a magyar érettségi szabályoknak megfelelően teszi azt, másrészt egyben nemzetközi érettségi diplomát is kap. Ezzel a hazai felsőoktatási intézményekben, illetve a világ legnagyobb egyetemein egyaránt el tudnak majd helyezkedni. A nemzetközi iskola kapui nyitva állnak majd a magyar és a külföldi diákok számára egyaránt. A beruházás gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős.

 

PMPapp lászló végül köszönetét fejezte ki Kósa Lajosnak a segítségért az előterjesztések végigvitele ügyében. “Debrecen számára sokat jelent az, hogy a város vezetése és a várost az országgyűlési munkában képviselők között rendkívül szoros és hatékony az együttműködés.” – zárta mondandóját a polgármester.

 

check this out getautoinsurancesquotes.com