Megújul a Fényes udvari kispiac

Browse By

Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb beruházása a Fényesudvari kirakodóvásár átalakítása, felújítása. A fejlesztésről szerdán délelőtt tartott tájékoztatót Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő és Nagy Sándor önkormányzati képviselő.

Új Főnix Terve egyik emblematikus fejlesztése lesz a piac megújítása. A munka már elkezdődött, ugyanis május 29-én munkaterületté nyilvánították a leendő piac helyét. Lezárták a területet, megkezdődött a tető visszabontása, az ablakok kiemelése. Papp László polgármester 2014-ben tett ígéretet arra, hogy felújítják a kispiacot, és most örömmel jelentette be, hogy a megvalósítás elindult.

Olyan fejlesztéséről van szó, ami ugyan nem a legnagyobb összegű, de így is több mint 200 millió forintba fog kerülni – mondta a polgármester.

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

A beruházás összegéből 132,9 millió forint pályázati forrás, a többit pedig a város teszi hozzá. Olyan megoldásokat alkalmaznak a felújítás során, melyek révén esztétikus és funkcionális lesz a kispiac. A piac fejlesztése a Zöld város programnak is része, mivel a környező lakótelepi parkokat is rendbe teszik, játszóteret újítanak fel.

A tervek szerint már idén őszre készen lehet, de decemberre biztosan átadják az új kispiacot, ami a polgármester szerint a dobozi lakótelepen élők számára minőségi javulást jelenthet az életkörülményeket tekintve.

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

Pósán László országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, ha esik az eső, bárki testközelből is megtapasztalhatja, mennyire indokolt volt már a fejlesztés. Hangsúlyozta, a legnagyobb akadálya a beruházásnak az volt, hogy sok érintettel kellett megállapodni, így például egyeztetéseket kellett folytatni a környező üzletek és a közeli társasházak tulajdonosaival is.

“Hosszú folyamat volt, mire eljutottunk idáig, de elkészül a fejlesztés, nagyon kulturált tér alakul majd ki a Fényes udvarban. Ez több mint piac, hiszen egy kapu a lakótelep belsejébe, ami már most is élhető, de a fejlesztés révén jelentőset lehet majd előre lépni” – fogalmazott Pósán László országgyűlési képviselő.

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

Fotó: Alexa Ádám / dbrc.hu

Nagy Sándor, önkormányzati képviselője elmondta, a Fényes udvari park a város egyik legszebb közterülete, halaszthatatlan a felújítás a piac területén, mivel már tarthatatlanok voltak az állapotok. Nemcsak a terület szépül meg, hanem javulhat a közbiztonság a közvilágítás fejlesztése és a térfigyelő-rendszer kialakításának köszönhetően.

A beruházás során nemcsak a kirakodóvásár kivitelezése indult meg, hanem a Víztorony utcai orvosi rendelő teljes felújítása is. Kialakítanak három rendelőt, hozzátartozó betegfektető szobával, szociális helyiségekkel, betegvárókkal. Megújul a védőnői részleg is. A fenntartási költségek csökkentése érdekében hőszigetelik a homlokzatot és kicserélik az épület nyílászáróit. Az épület gyalogosan és gépkocsival egyaránt akadálymentesen megközelíthető lesz.

A felújítás alatt az ellátás átmenetileg a Hadházi utcai orvosi rendelőbe költözött, május közepétől már ott várják a betegeket.

dbrc/dehír

check this out getautoinsurancesquotes.com