New York: Nagy erőkkel keresik a szombati robbantás afgán gyanúsítottját

Browse By

A alapos gyanú szerinti elkövető, Ahmad Khan Rahami a New Yorkkal szomszédos államban, New Jersey-ben él, ahol szombaton csőbomba robbant egy futóversenyen, vasárnap este pedig öt gyanús eszközt találtak egy vasútállomás közelében, egy hátizsákban. Korábban kizárták a terrortámadás lehetőségét, de egyre inkább úgy tűnik, hogy kapcsolat van a hét végi támadások között. A New York-i robbantás következtében 29 ember sérült meg. 

Bill de Blasio New York-i polgármester a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a körözött férfinél fegyver lehet, és veszélyes. A városvezető hangsúlyozta: a New York-iak fokozott rendőri jelenléttel fognak szembesülni szerte a városban, aminek oka az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszaka is.

Az alábbi képen a 28 éves gyanúsított, Ahmad Khan Rahami látható:

ahmad-khan-rahami-horizontaljpg-b39dfa1d0eb53185
A belbiztonsági minisztérium egyik illetékese eközben közölte: a New Yorkban és New Jerseyben hét végén történt robbantás kapcsolatban állhat egymással. Hétfőn a hatóságok számos embert kihallgattak annak megállapítása céljából, hogy van-e összefüggés a két államban a hét végén talált robbanóeszközök között.

Rendészeti tisztségviselők a CNN-nek hétfőn azt mondták: elképzelhető, hogy egy terrorsejt áll a robbantások mögött.
A nyíltan a demokrata párthoz közeli CNN persze ezt megelőzően egyszer sem utalt arra, hogy terrortámadás történt volna bármelyik esetben is a két városban. Ez nem volt másképp a Minnesota-i késelés, illetve korábban a Florida-i mészárlás esetében sem, amikor is addig tartotta vissza a CNN a terrortámadás tényét a támadásokat követően, amíg csak lehetséges volt. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója viszont kevésbé volt óvatos, mint New York város polgármestere. A kormányzó arról beszélt, hogy terrorcselekmény történhetett, amelynek külföldi szála is lehet. A kormányzó vasárnap még kizártnak nevezte, hogy az esetnek köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz, mivel arra semmilyen bizonyíték nem utal.

Vasárnap egy szövetségi rendészeti tisztségviselő azt mondta, hogy a New Yorkban működésbe lépett robbanószerkezet tannerite maradványt tartalmaz, amelyet gyakran használnak céllövészethez, így sok sportboltban kapható.

Forrás

Kiemelt kép: Andres Kudacki

 

check this out getautoinsurancesquotes.com