Papp László: jövőre dübörögni fog a gazdaság, hasonlóan 2016-hoz

Browse By

Debrecen polgármestere kedden délelőtt ismertette az Új Főnix terv 2016.-os eredményeit. Bejelentette, hogy október végéig 75 milliárd forintnyi működő tőke vált elérhetővé Debrecen számára, és 2000 új munkahely jött létre.

Az Új Főnix Terv összesen több mint 200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását teszi lehetővé a városban az előttünk álló években.
A program koncentrál a nagy gazdaságfejlesztési beruházásokra és a város polgárainak mindennapjait könnyebbé, komfortosabbá tévő kisebb fejlesztésekre, biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését, valamint a program Debrecen iskolavárosi szerepét is szem előtt tartja.

Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb pillére a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés.
A kormány a napokban fogadta el Debrecen Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának a Déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló tervét, mely során 4,5 milliárd forintnyi támogatást használhat fel a város a reptér környéki infrastruktúra fejlesztésére.
“Olyan program ez, mely a város teljes területét lefedi. Nagyon fontos feladat a déli gazdasági övezet fejlesztése, mely a repülőtér déli oldalán található, ami egy közel 20 hektáros önkormányzati, illetve egy 30-35 hektáros állami területből tevődik össze. Az itt található városrész fejlesztését is szolgálja majd a beruházás, mely által több mint tízezer munkahelyet hoznánk létre.” – mondta Papp László polgármester.

A munkanélküliség csökkentése, a megfelelő humán erőforrás biztosítása érdekében a helyi foglalkoztatási együttműködés támogatására 3, 615 milliárd forint értékben Foglalkoztatási paktumot írt alá Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatallal konzorciumban. A stratégia prioritásokat, fő irányvonalakat határoz meg a foglalkoztatást elősegítő képzések, munkaerőpiaci szolgáltatások vonatkozásában, melyek megvalósítását az akcióterv tartalmazza.

Az Új Főnix Terv másik alappillére a közlekedésfejlesztés. 2016-ban a Júliatelepen 7 utcát érintően 800 millió forintból sikerült megvalósítani útépítést, míg a Debreceni Főpályaudvar megépítéséhez 21 milliárd Ft támogatást kaptunk.

A program prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére: 4 bölcsődét újítunk fel 480 millió forintból és egy újat tervezünk építeni a Postakert utcán. 8 óvoda megújítására van támogatói döntés 1,5 milliárd forint értékben, míg két iskola energetikai korszerűsítését végeztük el a nyáron 273 millió forintos támogatással.

A „Zöld város” program során lehetővé válik, hogy Debrecen még inkább élhető város legyen.  Hat városrész fejlesztésére már támogatói döntéssel rendelkezünk 3,7 milliárd forint értékben (Újkert, Vénkert, Sestakert, Libakert, Dobozi lakótelep, Belváros), de további városrészek fejlesztésére is pályázunk (Tócóskert, Tócóvölgy). Új, modern piac épül a Fényesudvarban és a Tócóskertben.

A Gondoskodó Debrecen programban 11 orvosi rendelőt újítunk fel 800 millió forint értékben, Családsegítő és Gyermekjóléti Központot építünk 500 millió forintos támogatásból és közösségfejlesztő programokat indítunk Nagymacson 20 millió forintos támogatással.