T-34-es tank fog állni a Hatvan utcán a nagyposta épületénél

Browse By

Számos programmal készül az önkormányzat és az egyetem az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára. Városszerte hatalmas molinókon idézik majd meg a debreceni forradalmi eseményeket.  Egy T-34-es tank is emlékeztet majd a belvárosi harcokra.  A tank a Hatvan utcán a nagyposta átjárójával szemben áll majd, a postaépület hátuljára pedig egy óriási molinót helyeznek, amelyen látni lehet majd, hogy nézett ki az épület, amikor a szovjet tankok szétlőtték.

A több mint egy hónapos programsorozatot szerdán ismertette Papp László polgármester és Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.
A sajtótájékoztatót a debreceni forradalmi eseményekben kulcsszerepet játszó egyetem épületében tartották. Szó volt arról is, hogy teljesen át fog alakulni az egyetem főépülete mellett lévő ’56-os emlékmű környezete, amely a központi megemlékezés helyszíne lesz a 60. évfordulón. Október 23-án új emlékművet is avatnak majd a városban.

Debrecen az első momentuma 1956-nak, hiszen először itt vonultak utcára a diákok és a városi polgárok, itt dördült el az első sortűz, itt voltak a forradalomnak az első áldozatai, erre emlékezünk majd a Kossuth utcán új ’56-os emlékművel – mondta el Papp László polgármester.

Jávor András, az egyetem rektorhelyettese hozzátette: a 60. évfordulóra egy sajátos szempontú előadássorozatot is szervez az intézmény.
– Az Utak és tévutak a tudománypolitika konferencián szeretnénk összefoglalni azokat a téveszméket, melyeket a tudomány- és oktatáspolitika megfogalmazott. Emellett egy kiállítást is rendezünk, amit elviszönk majd Nagyváradra is, tisztelegve az ottani ’56-os hősök előtt is. Ez a kiállítás azt mutatja majd be, hogyan fogott össze az egyetemi ifjúság – hallhattuk Jávor Andrást

pappljavoraPapp László polgármester és Jávor András rektorhelyettes a mai sajtótájékoztatón (fotó:dehir.hu)

Az önkormányzat az intézményeivel, az egyetemmel és az ’56-os szervezetekkel együtt állította össze a több mint egyhónapos programsorozatot. Október elseje és november negyedike között rendeznek majd interaktív diákvetélkedőt, fiatalok ’56-os videóalkotásait is bemutató emlékkiállítást és színházi díszelőadást is. Október 23-adikán a város közgyűlése és az egyetem szenátusa együttes ünnepi ülést tart az intézmény központi épületében.

Íme a részletes programinformáció:

 • Hősök előtti tisztelgés
  „A Magyar Szabadság Éve” rendezvénysorozat központi témája: emlékezés a helyi hősökre, akik 1956-ban életüket, egzisztenciájukat áldozták vagy kockáztatták a forradalom ügyéért, a magyar szabadságért.
  A tervezett debreceni rendezvények, események szervesen kapcsolódnak ehhez a központi gondolathoz.
  Emlékmű az 1956-os debreceni hősök, áldozatok tiszteletére
  A város közgyűlésének döntése alapján az évforduló tiszteletére az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai emlékművének avatására kerül sor október 23-án a Csokonai Színház előtt, a Kossuth utca azon szakaszán, ahol annak idején a tömeg tüntetett, és a sortűz eldördült. Az alkotást Győrfi Lajos szobrászművész készítette.
  Az emlékmű felavatása az október 23-ai megemlékezések központi eseménye. Mivel 1956. október 23-án 18.00 óra körül dördültek el a fegyverek a Kossuth utcán, a történelmi egyházak templomaiban a harangok megszólalásával emlékezünk meg a tragikus eseményről. A Kossuth utcai sortűzben Ács Zoltán és Gorzsás András életét vesztette, Gazdag Ibolya és Vas Gábor súlyosan, életveszélyesen megsebesült.
  Az emlékmű felavatásának kísérőprogramja, hogy a forradalom napjaiban megjelent Néplap reprint kiadását korhű ruhába öltözött fiatalok fogják a járókelőknek, debreceni polgároknak osztogatni.
  Az 1956-os Emlékbizottság az emlékmű felállításához 10 millió 795 ezer forint támogatást nyújtott, mely a teljes költség fele.
  Emlékkő-avatás
  November 2-án a Debreceni Köztemetőben 1956-os Emlékkő avatására kerül sor. Az önkormányzat és a 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége közösen tart megemlékezést az áldozatok tiszteletére.
  Emléktábla-avatá
  A Bajcsy-Zsilinszky utca 3-5. alatt helyezik el Szűcs Lászlónak és társainak – többek között Hevessy Józsefnek, aki később Debrecen rendszerváltás utáni első polgármestere is lett – az emléktábláját, akik november 4-e után a Debrecenben kibontakozó ellenállás meghatározó egyéniségei voltak. Az emléktáblát az önkormányzat a Magyar Politikai Foglyok Szövetségével együtt helyezi el.
  Díszelőadás a Csokonai Színházban
  Ehhez a tematikához illeszkedik a „Szélfútta levél” című díszelőadás október 23-án 18.30 órai kezdettel a Csokonai Színházban.
  A cselekmény fővonala Mensáros László színművész októberi forradalmi szerepvállalását idézi fel, de megelevenednek a bírósági tárgyalás és a börtönbeli események is. Az előadás felidézi Darvas Ivánt és Horváth Jenőt is. A darab cselekménye – ahogy a valóságban is történt – azzal zárul, hogy Mensáros László és Darvas Iván felolvassák a kivégzettek neveit a 301. parcella avatásán.
 • Molinók
  A helyi hősök köztéri molinókon is megjelennek a tőlük vett idézetekkel:
  A molinók az alábbi helyszíneken a következő hősökkel lesznek láthatóak:
  Garab Imre főhadnagy, a bizottmány meghatározó egyénisége – a MODEM homlokzatán,
  Für Lajos tanársegéd, a forradalmi bizottmány elnökségének titkára – a Vegyipari Szakgimnázium tűzfalán,
  Zeke László a forradalmi bizottmány karhatalmi szekciójának vezetője – Hatvan utca, a Skála áruház homlokzatán,
  Mensáros László színművész – a Csokonai Színház homlokzatán,
  Buda Ferenc költő „Huszadik évem: 56” című versének részlete – a Debreceni Egyetem főépületének homlokzatán,
  A Nagyposta szétlőtt épülete a Béres András által készített fotó alapján.
 • II. A fiatalok, diákok megszólítása az évforduló alkalmából
  – Vetélkedők
  A város általános és középiskolás diákjait történelmi vetélkedőre hívja a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Debreceni Művelődési Központ és az események üde színfoltjaként a Romkocsma Kft. A vetélkedő a mai fiatalok érdeklődéséhez igazodva részben virtuális, részben a valós térben történik.
  Videópályázat
  – A Debreceni Egyetemmel közösen videópályázat meghirdetésére került sor „Meséld el Te 56-ot!” címmel. A filmeket kamerával, okostelefonnal vagy tablettel lehet elkészíteni, dokumentumfilm és kisjátékfilm kategóriákban, 2-3 perc időtartamban. Pályázni egyénileg és közösen is lehet (30 éves korig).
  – Intézmények programjai diákoknak
  Az Ifjúsági Ház, a Debreceni Művelődési Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és azok közösségi házai, fiókkönyvtárai október hónapban egyedi irodalmi és közművelődési programokkal szólítják meg a városrészek köznevelési intézményeinek diákjait.
  Október 27-én 14.00 órai kezdettel 1956 középiskolás diák fog egyszerre szavalni
  Október 28-án a Medgyessy Gimnázium diákjai 10.00 és 15.00. óra között óránként 10 percig performanszokkal „átalakítják” a Hatvan utcán elhelyezett (nem működő) harckocsit.
  Roncsbár: Szintén országos kezdeményezéshez kapcsolódva a Roncsbár is programsorozatot indít az évforduló alkalmából. Céljuk, hogy a létrejövő dekorációk és programok közelebb hozzák 56-ot a fiatalokhoz. A Roncsbár 56-os köntösbe öltözik. Emellett fotókiállítást, színházi előadást, koncertet, több napos vetélkedő-sorozatot szerveznek.
 • Tudományos ismeretterjesztés
  – A tudományos konferenciák, kiállítások, a dokumentumfilmek vetítése hagyományos és lényeges elemei az évfordulónak.
  1. Debrecen közgyűjteményei egymással egyeztetve, egységes koncepció szerint tervezik a forradalmat megidéző kiállításaikat. A Déri Múzeum, a Debreceni Egyetem Nagykönyvtára, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, illetve a Kölcsey Központ kiállításai egyeztetett időpontban és tematikával nyílnak október hónapban. A kiállításokat előadások és egyéb szakmai rendezvények színesítik. A Déri Múzeum kiállításának megnyitójára október 20-án kerül sor.
  2. A Debreceni Egyetem központi eseménye az október 21-ei tudományos konferencia lesz az 50-es évek tudománypolitikájáról, több szekcióban, országosan ismert szakemberek részvételével. A konferenciáról az egyetem kiadványt kíván megjelentetni.
  3. A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára levéltári napok keretében emlékezik a forradalom helyi eseményeire november hónapban.
  4. Az Apolló moziban, a Delta moziban, valamint a Debrecen Városi Televízióban 56-os témájú dokumentum- és játékfilmek vetítésére kerül sor, szintén egyeztetett műsorstruktúrában. Mindez kiegészül a Debrecen Városi Televízió stúdióbeszélgetéseivel, ahol a forradalom előzményeiről, a menetéről s a megtorlásról beszélnek meghívott vendégek. A beszélgetéseket archív filmrészletek egészítik ki.
  – Látványelemek
  1. DKV-villamos
  A nosztalgiavillamos a kort megidéző dekorációval és lyukas zászlóval közlekedik október 1. és november 5. között heti három alkalommal, s egy-egy teljes kört tesz a városban (kedden, csütörtökön, szombaton, várhatóan 16.00 órától).
  2. T-34-es harckocsi – Innovatív elemként egy T-34-es közepes harckocsi kerül elhelyezésre a Hatvan utcán a Nagyposta átjárójával szemben, amely mind az évfordulóra, mind pedig annak helyi eseményeire hívja fel a figyelmet városunkban.
 •  Október 23-ai megemlékezések
  Az ünnep előtt, október 22-én délelőtt a város közgyűlése ünnepélyes keretek között adja át a Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd- és Boncz László-díjakat a Kölcsey Központ báltermében. Október 23-án a Debreceni Egyetem Szenátusának és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének együttes ülése, az Egyetem téri Melocco-szobor megkoszorúzása, délután pedig az 1956-os emlékmű avatása, díszelőadás a Csokonai Színházban.

A programokra a szervezők minden érdeklődőt, megemlékezni vágyót szeretettel várnak!

Forrás

kiemelt kép:  deviantart.com

check this out getautoinsurancesquotes.com