Terrortámadás Nizzában, eddig 84 halottról számoltak be!

Browse By

Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a Nizzában történt teherautós terrortámadásnak.

Franciaországban három hónappal meghosszabbították a tavaly novemberben bevezetett szükségállapotot. A tunéziai származású támadót lelőtték , a teherautóban fegyvereket, gránátokat találtak. A külügy egy magyar sérültől tud.

A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM EGY MAGYAR SÉRÜLTRŐL TUD

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán. A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről.

A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget.

Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

VÁLSÁGTANÁCSKOZÁST HÍVOTT ÖSSZE A FRANCIA ELNÖK

Francois Hollande francia elnök a nizzai tömeges gázolást követően azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. A francia hatóságok immár egyértelműen terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban sajtóértesülések szerint jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.

Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét.

Hollande telefonon már tanácskozott Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel. A televíziók beszámoltak arról, hogy a gázolás és az azt követő lövöldözés nyomán pánik tört ki a tömegben, a képernyőkön rohanó embereket lehetett látni.

 A TÖMEGBE HAJTOTT A TEHERAUTÓ

A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

Mivel terrorcselekményre gyanakszanak, a helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. A halottakon kívül sok a sérült is.

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.

A gázoló teherautó sofőrjét lelőtték – jelentette az AFP francia hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

AZ ENSZ BT ELÍTÉLTE A „BARBÁR ÉS GYÁVA TERRORTÁMADÁST”

A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki a francia tengerparton elkövetett támadásról. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

A testület tagjai megállapították: a terrorizmus az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti a világ békéjére és biztonságára. A terrorcselekmények bűntettnek számítanak, bármilyen cél is vezérelje elkövetőit – tették hozzá a nyilatkozat elfogadói.

Hangsúlyozták: elkerülhetetlenül fontos minden eszközzel küzdeni a terrorizmus ellen, mégpedig az ENSZ Alapokmányával, illetve a nemzetközi jog keretein belül rögzített kötelezettségekkel összhangban.

TUSK: AZ EU FRANCIAORSZÁG MELLETT ÁLL A TERRORELLENES HARCBAN

Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

OBAMA TERRORCSELEKMÉNYNEK MINŐSÍTETTE AZ ÁMOKFUTÁST 

Barack Obama amerikai elnök is terrorcselekménynek minősítette a nizzai tömeges gázolást. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.

A KORMÁNYSZÓVIVŐ RÉSZVÉTÉT FEJEZTE KI

A magyar kormány a legmélyebb együttérzését és részvétét fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

 

 

Forrás

check this out getautoinsurancesquotes.com